Blogiarhiiv

neljapäev, 1. juuni 2023

Telefonifoobia




Telefonifoobia on ärevushäire, mille puhul inimesel tekib tugev hirm või ärevus telefonikõnede tegemise või vastuvõtmise suhtes. See võib hõlmata erinevaid sümptomeid ja reaktsioone, mis võivad takistada inimesel normaalset suhtlemist telefoni teel.

Telefonifoobia võib avalduda erineval viisil. Mõned levinumad sümptomid ja tunnused hõlmavad järgmist:

Hirm telefonikõnesid tegema või vastu võtma: Inimene võib tunda tugevat hirmu või ärevust telefonikõnede alustamise või vastuvõtmise ees. Neil võib olla hirm eksida sõnade või tekitada ebamugavustunde teisele poolele.

Ärevus ja paanikahood: Telefonikõnedega seotud ärevus võib põhjustada paanikahoo sümptomeid, nagu südamepekslemine, higistamine, hingamisraskused, iiveldus või peapööritus.

Vältimiskäitumine: Telefonifoobiaga inimesed võivad püüda vältida telefonikõnesid või leida vabandusi, et mitte vastata telefonile. Nad võivad tunda suurt ebamugavust või ärevust, kui neil on vaja telefoni kasutada.

Sotsiaalne isolatsioon: Hirm telefonikõnede ees võib piirata inimese suhtlemist teistega, eriti juhul, kui telefon on oluline suhtlusvahend. See võib kaasa tuua sotsiaalset isolatsiooni ja raskusi olulise teabe edastamisel või vajalike ülesannete täitmisel.

Telefonifoobia võib olla seotud erinevate teguritega, sealhulgas sotsiaalse ärevushäirega, hirmuga suhtlemise ees või varasemate negatiivsete kogemustega telefonikõnedega. Mõnel juhul võib see olla osa laiemast suhtlemisärevusest.

Kui telefonifoobia põhjustab olulisi raskusi igapäevaelus või suhtlemises, võib olla kasulik otsida professionaalset abi, näiteks psühholoogi või terapeudi tuge. Ravi võib hõlmata erinevaid meetodeid, sealhulgas teraapiat, ärevuse juhtimise tehnikaid ja järkjärgulist tundlikkuse vähendamist telefonikõnede suhtes.

Näiteid:

  1. Marial on tugev hirm telefonikõnede tegemise ees. Iga kord, kui tal on vaja helistada, tunneb ta ärevust ja hakkab mõtlema võimalikele negatiivsetele tagajärgedele. Ta vältib telefonikõnesid nii palju kui võimalik ja eelistab suhelda tekstisõnumite või e-kirjade kaudu.
  2. Petril tekib paanikahoog iga kord, kui tema telefon heliseb. Ta tunneb end ärevana, süda hakkab kiiremini lööma, tal on hingamisraskused ja ta higistab intensiivselt. Selle tulemusena hakkab ta vältima telefonikõnesid ja jätab sageli vastamata tundmatutele või tundlikele telefonikõnedele.
  3. Kristiinal on telefonifoobia seoses oluliste äri- või töökõnedega. Tal on hirm teha vigu või öelda midagi valesti ning ta muretseb pidevalt, et teine osapool hindab teda negatiivselt. See hirm takistab tal tõhusalt suhelda telefoni teel ja võib mõjutada tema tööalast edu.
  4. Mati tunneb suurt ebamugavust, kui tal on vaja telefoni kasutada avalikes kohtades või inimeste juuresolekul. Ta püüab telefoni võimalikult vaikselt või märkamatult kasutada ning tunneb hirmu, et teised võivad tema telefoni kõnelust kuulata või hinnata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar