Blogiarhiiv

kolmapäev, 31. mai 2023

Caesari nihe

Caesari krüptograafia on üks vanimaid ja lihtsamaid salakirjastamismeetodeid, mis sai oma nime Rooma keisri Julius Caesari järgi. See meetod põhineb tähtede nihutamisel kindlale arvule positsioonidele tähestikus.

Caesari krüptograafia põhimõte on järgmine: iga täht asendatakse teise tähega, mis on teatud arvu positsioone tähestikus edasi või tagasi nihutatud. Tavaliselt kasutatakse selleks ingliskeelset tähestikku, kus on 26 tähte.

Näiteks võib kasutada nihutamist kolme koha võrra edasi. Sel juhul asendatakse täht "A" tähega "D", "B" tähega "E", "C" tähega "F" jne. Sõna "Tere" kodeeritakse sel juhul sõnaks "Whuh".

Vastuvõtja, kes teab salakirja, saab sõnumi dekodeerida, liigutades tähti vastupidises suunas. Kui ta saab sõna "Whuh", siis teades, et kasutati nihet kolm koha võrra tagasi, dekodeerib ta sõna sõnaks "Tere".

Caesari krüptograafia oli lihtne meetod, mida kasutati antiikajal, et salakoodisõnumeid edastada. Tänapäeval peetakse seda pigem lihtsaks ja ebaturvaliseks salakirjastamise meetodiks, kuna selle lihtsuse tõttu on seda lihtne murda ja dešifreerida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar