Blogiarhiiv

teisipäev, 16. mai 2023

Valik päringu tehnikaid (prompt engineering) ChatGPT jaoks koos näidetega

 

TehnikaKirjeldus
Konteksti pakkumineRelevante teabe või konteksti lisamine päringule, et aidata mudelil ülesannet paremini mõista ja täpsemaid vastuseid genereerida.
Vormingu täpsustamineSoovitud vastuse vormingu selge määratlemine päringus, et tagada mudelilt vastav vorming, näiteks loend, eraldatud märkidega jne.
Juhendamine samm-sammultKomplekssete ülesannete murdmine väiksemateks sammudeks ja mudeli suunamine mõtlema samm-sammult, et saada üksikasjalikumaid ja struktureeritumaid vastuseid.
Pikkuse kontrollimineSoovitud vastuse pikkuse täpsustamine päringus, et tagada mudeli poolt genereeritud lühikesed või detailsemad vastused vastavalt vajadusele.
Näidete kasutamineNäidete sisestamine päringusse ja vastavate väljundite esitamine mudelile, et aidata tal mõista soovitud käitumist ning üldistada seda sarnastele juhtumitele.
Siin on mõned näited promptide kujundamise tehnikatest eesti keeles:

Konteksti pakkumine:
Päring: "Loe järgmist lõiku ja kirjuta selle põhjal kokkuvõte. Lõik: 'Eestis on suvine kuumalaine toonud kaasa rekordilised temperatuurid. Meteoroloogid prognoosivad jätkuvat kuumust ja päikesepaistet lähinädalateks. Kirjuta kokkuvõte järgneva 2-3 lausega.'"

Vormingu täpsustamine:
Päring: "Palun genereeri loend ja pane iga soovitus eraldi reale. Soovita kolme parimat restorani Tallinnas."

Juhendamine samm-sammult:
Päring: "Selgita järgnevate sammude abil, kuidas vahetada auto rehvi: 1. Eemalda rattapoldid. 2. Tõsta auto tõstukile. 3. Eemalda vana rehv. 4. Paigalda uus rehv. 5. Kinnita rattapoldid."

Pikkuse kontrollimine:
Päring: "Kirjuta ühe lausega, milline on sinu lemmikraamat ja miks see sulle meeldib."

Näidete kasutamine:
Päring: "Loe järgnevad näited ja genereeri sarnaseid lühilugusid: 1. Peategelane ärkas hommikul üles ja avastas, et ta oli muutunud hiireks. 2. Üksildane mereröövel seilas avamerel ja otsis aaret. 3. Noor detektiiv sai salapärase ülesande lahendada kadunud teemantide juhtum."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar