Blogiarhiiv

teisipäev, 11. aprill 2023

Tausta uurimine (OSINT võtteid kasutades)

Tausta uurimine OSINT (Open Source Intelligence) võtteid kasutades on meetod, mida sageli kasutavad erinevad ametnikud, ajakirjanikud ja teadlased, et koguda teavet inimese või organisatsiooni kohta. OSINT hõlmab avalike allikate kasutamist, näiteks ajakirjanduse artikleid, avalikke andmebaase, sotsiaalmeedia profiile ja muud teavet, mis on vabalt kättesaadav. 

Siin on mõned OSINT meetodid, mida võidakse kasutada tausta uurimisel: 

Google'i otsing: Google on üks kõige levinumaid OSINT vahendeid. Google'i otsingumootor võimaldab otsida erinevate märksõnade, sealhulgas inimese või organisatsiooni nime järgi, et koguda teavet nende kohta. 

Sotsiaalmeedia: Sotsiaalmeedia platvormid, nagu Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ja Tiktok, võivad pakkuda teavet inimese või organisatsiooni kohta, näiteks nende profiili, postituste ja sõprade kohta. 

Avalikud andmebaasid: avalikud andmebaasid, nagu valitsuse andmebaasid( näiteks hankeregister, dokumendiregistrid, ametlikud teadaanded, huvide deklaratsioonid), kohtuandmed ja kinnisvara ning äriregister, võivad pakkuda teavet inimese või organisatsiooni kohta. 

Ajakirjandus: ajakirjanduse artiklid ja uudislõigud võivad pakkuda teavet inimese või organisatsiooni kohta ning anda ülevaate nende tegevustest, suhetest ja ajaloost. 

Veebisaidi analüüs: Veebisaidi analüüs võimaldab koguda teavet veebisaitide kohta, mida isik või organisatsioon on loonud või nendega seotud. Seda võib kasutada ka teabe kogumiseks, näiteks võimalike koostööpartnerite või konkurentide kohta. 

Google Maps: Google Maps võimaldab koguda teavet inimese või organisatsiooni aadressi kohta, sealhulgas hoone ja piirkonna kohta. 

Küberjälitamine: Küberjälitamise meetodid võivad aidata leida teavet inimese või organisatsiooni kohta, näiteks nende IP-aadressi, domeeni nime ja muud teavet nende kohta, mis võib aidata koguda teavet nende veebilehtede ja online tegevuste kohta. 

Need on vaid mõned näited OSINT meetoditest, mida võib kasutada tausta uurimisel. Oluline on märkida, et tausta uurimine peab alati toimuma seaduslike ja eetiliste piirangute raames, austades inimeste õigust privaatsusele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar