Blogiarhiiv

neljapäev, 6. aprill 2023

Mis on TOR?

TOR (The Onion Router) on anonüümse veebiliikluse võrgustik, mis võimaldab kasutajatel veebilehti sirvida ja suhelda internetis ilma oma identiteeti avaldamata. See on loodud selleks, et kaitsta kasutajate privaatsust, hoida ära jälgimist ning võimaldada juurdepääsu tsenseeritud ja piiratud veebilehtedele. 

TOR toimib läbi mitme sõlme ehk sissepääsuvärava (entry node), vahesõlme (relay node) ja väljumisvärava (exit node), mis varjavad kasutaja päringuid ning võimaldavad andmete edastamist anonüümselt. Kuna andmed liiguvad läbi mitme sõlme, siis on raske jälgida, kust päringud ja vastused tulevad ning kus need lõpuks väljuvad. 

TOR-i kasutatakse sageli ajakirjanike, aktivistide ja teiste privaatsusele tundlike tegevuste jaoks, kuid see võib olla ka kasulik tavakasutajatele, kes soovivad kaitsta oma privaatsust ja anonüümsust internetis. Kuid see võib ka kätke endas teatud riske, näiteks kuritegelikke tegevusi või ohtlike sisu levitamist, mistõttu tuleb selle kasutamisel olla ettevaatlik ja teadlik kõigist seotud riskidest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar