Blogiarhiiv

pühapäev, 17. september 2023

Eelarve koostamine Prokrustese sängi meetodil


Termin "Prokrustese säng" kasutatakse sageli ka eelarve koostamise kontekstis, et kirjeldada olukorda, kus eelarvearvud sunnitakse sobima kindlatesse raamidesse või standarditesse, hoolimata sellest, kas need arvud on tegelikkusega kooskõlas või mitte. See võib viidata olukorrale, kus eelarvekoostajad moonutavad või kohandavad andmeid eelarvega sobitamiseks, isegi kui see ei kajasta tõelist olukorda. 

Eelarve koostamine peaks tegelikult põhinema objektiivsetel andmetel ja realistlikel prognoosidel ning see peaks arvestama organisatsiooni vajadusi ja eesmärke. Prokrustese sängi vältimiseks on oluline, et eelarveprotsess oleks aus ja läbipaistev, et vältida andmete moonutamist või moonutamist, et need sobiksid eelarveraamidesse. 

Eelarve koostamisel on oluline arvestada tegelike kulude ja tuludega ning vältida liiga optimistlikke või pessimistlikke prognoose. Eelarve peaks olema praktiline tööriist, mis aitab organisatsioonil oma ressursse tõhusalt hallata ja oma eesmärke saavutada. 

Kokkuvõttes, eelarve koostamisel on oluline vältida Prokrustese sängi ja tagada, et eelarve peegeldaks tõelist olukorda ning aitaks organisatsioonil edukalt toimida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar