Blogiarhiiv

neljapäev, 22. juuni 2023

Masinõpe, närvivõrgud ja keelemudelid koos

Masinõpe, närvivõrgud ja keelemudelid on omavahel seotud valdkonnad, mis sageli kombineeritakse keeletehnoloogia rakendustes, eriti looduskeele töötlemisel ja keele genereerimisel. Siin on, kuidas need kolm kontseptsiooni võivad omavahel seotud olla:

Masinõpe: Masinõpe on tehisintellekti haru, mis hõlmab arvutisüsteemide võimet õppida ja areneda kogemuste kaudu, ilma otsese programmeerimiseta. Masinõpe võimaldab süsteemidel õppida andmete põhjal, leida mustreid, teha ennustusi ja teha otsuseid. Keeletehnoloogia valdkonnas kasutatakse masinõpet sõnavara ja grammatika analüüsimiseks, keelemodelleerimiseks ning tekstide ja dokumentide klassifitseerimiseks.

Närvivõrgud: Närvivõrgud on tehislikud võrgustikud, mis matkivad inimese aju närvisüsteemi. Need on üks levinumaid tehisintellekti algoritme, mis suudavad õppida ja tuvastada mustreid andmetes. Närvivõrgud koosnevad arvutuslikest üksustest, mida nimetatakse kunstlikeks neuroniteks, mis on ühendatud erinevate kihtide ja kaaludega. Keelemudelites kasutatakse sageli rekurrentseid närvivõrke (RNN) või tehtepõhiseid närvivõrke (LSTM), et analüüsida keelestruktuuri ja konteksti ning ennustada sõnu ja lauseid.

Keelemudelid: Keelemudelid on arvutuslikud süsteemid või algoritmid, mis on treenitud keele mõistmiseks ja genereerimiseks. Keelemudelid kasutavad masinõppe tehnikaid ja sageli närvivõrke, et õppida keelestruktuuri, sõnavara ja konteksti. Need võivad olla tundlikud eelneva konteksti suhtes ning võimelised prognoosima sõna või lause jätku, pidades silmas eelnevat teksti. Keelemudelid võivad olla kasutusel masintõlkes, tekstigeneratsioonis, automaatse tekstianalüüsi ja paljudes teistes keeletehnoloogia rakendustes.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar